Browar Czarny Kot

 

Sama idea powrotu warzenia piwa do Radomia powstała w 1997 roku. W  dwa lata później zbudowaliśmy najmniejszy wówczas browar, który został członkiem Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich – Browar Zamkowy w Radomiu. Tu tworzyliśmy nowe receptury, restaurowaliśmy dawne, zapomniane piwa, które były warzone przed wojną w Radomiu. W 2010 roku postanowiliśmy na większą skalę zaprezentować swoje wyroby, przenosząc swoją technologię do zaprzyjaźnionych , najlepszych browarów regionalnych i w ten właśnie sposób powstał Browar Czarny Kot.  Obecnie , tak jak kiedyś wszystkie nowe receptury powstają u nas w Radomiu, w Browarze Zamkowym , który stał się laboratorium i częścią Browaru Czarny Kot. Po zatwierdzeniu i sprawdzeniu smaku piwa są warzone w wybranych browarach, by cieszyć podniebienia smakoszy. Posiadamy dwie główne linie produktów –  Koty ( czarny, rudy, biały ) oraz Bearnardy – głównie piwa smakowe z charakterystyczną „zawijką” ( cała butelka jest zapakowana ręcznie) – i to jest nasz znak rozpoznawczy. Do wyrobu używamy tylko naturalnych składników a do piw smakowych dodawany jest prawdziwy syrop owocowy wytwarzany specjalnie na potrzeby naszego browaru. Śmiało możemy powiedzieć, że nasz browar był jednym z pierwszych , które obecnie noszą miano kontraktowych.