„Smaki i Style Życia” o Czarnym Kocie

//„Smaki i Style Życia” o Czarnym Kocie

„Smaki i Style Życia” o Czarnym Kocie

Widzieliście już najnowsze wydanie magazynu „Smaki i Style Życia”?
W ostatnim numerze pojawił się artykuł o naszym piwie! Przeczytacie w nim historię Browaru Czarny Kot, obecne standardy dotyczące produkcji, a nawet możecie się dowiedzieć, jakie ma pozytywne właściwości. Jedną z nich jest fakt, że piwo wzmacnia i podkreśla smak potraw, dzięki czemu fantastycznie sprawdza się w kuchni. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, poniżej wrzucamy przepis na kaczkę z piwem imbirowym. 🙂

Imbirowa kaczka z jabłkiem i żurawiną

(1 porcja)
1 kacze udo
1/2 jabłka
3 łyżki żurawiny (świeżej lub mrożonej)
1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
1/3 szklanki piwa imbirowego
sól, pieprz
1 łyżeczka oleju
1 ziemniak

Udo umyć, osuszyć przyprawić solą i pieprzem oraz wetrzeć w skórkę tarty imbir. Odstawić na 20 min. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć udo i szczelnie przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i ponacinać nożem. Po 50 minutach wyjąć kaczkę z piekarnika, zdjąć folię, zlać tłuszcz, obok uda ułożyć jabłko, posypać żurawiną i całość polać piwem. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika już bez przykrycia. Piec ok. 20 minut aż udko ładnie się zarumieni.  W tym czasie na wytopionym kaczym tłuszczy usmażyć ziemniaka pokrojonego w kostkę lub półtalarki. Danie na talerzu posypać natką pietruszki.
Smacznego!

2019-03-28T16:21:47+00:00